browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ljussignal för järnvägsövergång

När jag väl hade en fungerande Signaldekoder för styrning av tågsignaler, så var steget inte så långt att även bygga en ljussignal till en järnvägsövergång. Den första prototypen gjorde jag helt av eget material. En trekantig signaltavla med tre borrade hål, och målade mattsvart och med vit tunn bård. Jag valde 3mm LED, vilket kanske var lite väl stort, men slutresultat blev ändå godkänt. Jag monterade två röda LED och en vit LED i signaltavlan, och lödde lackad koppartråd till LED:en. En signalmast av metallrör användes och fick samtidigt bli gemensam anodanslutning (pluspol) till de tre LED:n. Övriga tre koppartrådar fördes genom metallröret.

Kryss-A39-1

Ett kryssmärke monterades ovanför signaltavlan. Förlagan hittar man på Trafikverkets hemsida, Vägmärken (Kryssmärke). Jag skrev ut den i lämping storlek på en färgskrivare, och klistrade den på ett styvare papper före monteringen.

Sen var det bara att ansluta signal-LED:en till Signaldekodern.

Jag hade gjort programvaran i Signaldekoder så att den även kunde ge blinkande signalbilder, även den speciella växelblinkningen för de röda ljusen. Det kom väl till pass här.

Senare byggde jag två till signaler för järnvägsövergånar, från en byggsats från Entec http://www.entec.se.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.